Logo PG Houten kleur
Een goed verhaal

Het kant 1, 3995 DZ, Houten, (030) 637 4986

jongerenkoor3

Jongerenkoor Samen op Weg

 

Koorlid Leonie Visser: “Het Jongerenkoor is een unieke groep. Bij veel groepen of verenigingen waar je aan deelneemt heb je het na een tijdje meestal wel weer gezien. Bij dit koor blijft echter een wereld van mogelijkheden en ervaringen voor je opengaan, zonder dat dit je veel tijd, moeite of geld kost.”

Jongerenkoor Samen op Weg bestaat al meer dan twintig jaar. Het debuteerde in de kerstnachtdienst van 1995. Het werd opgericht door Anja van Velzen, die het koor heeft gedirigeerd tot 2012. Hanna Rijken volgde haar op, en sinds oktober 2013 staat het koor onder leiding van Rienk Bakker.

 

Het koor zingt alle soorten repertoire, van klassiek tot jazz, van Renaissance tot musical. Het werkt mee aan diensten in de Opstandingskerk (de thuisbasis), maar soms ook elders, zoals in de Grote Kerken  van Vianen en Wijk bij Duurstede, waar het volledige Engelse evensongs zong. Het nam vele malen deel aan het Nationaal Jongerenkoren Festival in Rijsbergen, waar het koor in de competitie vrijwel steeds zeer hoog eindigde (en één keer zelfs nationaal kampioen werd), en waar het verschillende andere prijzen won, waaronder vier keer de compositieprijs met werken van Hans Belderbos, Reitze Smits (2x) en Geerten Liefting.
 

Dynamische en ondernemende groep

Jongerenkoor Samen op Weg is een dynamische en ondernemende groep. Dat was het in het verleden al, met grote evenementen als NCRV-kerstmusicals, medewerking aan de PKN-fusiedienst (Utrechtse Domkerk, 12 december 2002), Kerk- en Liedboekdagen (Jaarbeurs Utrecht, Jacobikerk Utrecht), PKN-tournee monumentale kerken op Monumentendag 2005, medewerking aan tweede Nederlandse Iona-cd ‘Opstaan’ (2008), en bezoek aan Bristol (2013), waar het zong in St Mary Redcliffe, en bij de United Reformed Church Trinity Henleaze een concert gaf en meewerkte aan de dienst. Vrij recent (oktober 2015) gaf het jongerenkoor een concert in de Grote Kerk in Vianen onder de titel ‘New Ritual Music’ waar nieuwe koorwerken op oude teksten centraal stonden.

In 2017 zijn in de passietijd twee uitvoeringen gegeven van het hedendaagse Via Crucis van de componist Dick Le Mair, een indrukwekkend stuk dat uitgevoerd werd in zowel de r.-k. kerk als de Opstandingskerk. Op Palmzondag 2018 is dit werk opnieuw uitgevoerd, onder auspiciën van de landelijke PKN.

In oktober 2017 maakte het Jongerenkoor een excursie naar Engeland waar het in St. Paul’s Cathedral een Evensong bijwoonde en zelf zong in een kerkdienst van de Welsh Church. Als hoogtepunt van deze reis werd een volledige Evensong gezongen in St. John the Baptist Church.

Op 2 december 2018, 16.00 uur, zingt het Jongerenkoor de evensong in de Grote kerk in Wijk bij Duurstede, op 9 december (17.00 uur) en met Kerstmis (9.00 uur) is het weer in de eigen kerk te horen. Voor voorjaar 2019 staat een groot muzikaal project op stapel rondom film- en musicalmuziek.

Meedoen?

Je bent van harte welkom om een keer te komen kijken bij de repetities. Die zijn op zondagavond van 18.45 uur tot 20.30 uur in de Opstandingskerk te Houten. Iedereen is welkom, ook van buiten de Protestantse Gemeente Houten. De leeftijd: vanaf de brugklas. Het koor streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit, gecombineerd met veel gezelligheid en diverse sociale activiteiten. Dat betekent dus een uitstekende stemtraining en muzikale vorming én een leuke groep mensen (op dit moment zo’n veertig leden), met vriendschappen voor het leven…

Wil je meer informatie? Kom dan zondagavond gewoon langs bij het koor of neem contact op met Elly Veld via dit formulier .

Bekijk en volg ons op YouTube of op Facebook.

Koor Evensong Vianen